Merhabalar sevgili okur,
Yurtdışına gitmeye karar verdiniz ve yanınızda evcil hayvanınızıda götürmek istiyorsunuz. Sizi neler bekliyor, neler yaşayacaksınız? Yurtdışı uçak seyahatimizle bizlerin neler yaşadığını sizlere anlatalım. 🙂
Evcil hayvanınızı yurt dışına çıkarabilmek adına gerekli tüm adımları buradaki yazımızda sizlerle paylaştık.
Kafes Seçimi
Bir kedi ve bir köpek seyahati bizim için ne zor ne de kolay bir süreçti. Her şeyi planlayarak adım adım ilerlettiğinizde çözüme ulaşmak çok daha kolay oluyor.
Öncelikle büyük ırk bir köpeğiniz varsa havalimanları belli standartlarda kafes kabul ediyor. IATA standartları ölçüsündeki özel kafesler yeterli büyüklükte olmalı, kafes içinde köpeğiniz ayakta durabilmeli, kendi etrafında dönebilmeli ve yatabilmeli. Lateral kilit sisteminin olmasına dikkat edilmeli. Büyük ırk köpeklerin boylarına göre kafes ölçüleri değişiyor. İnternet sitelerinden kolaylıkla bu tür kafeslere ulaşabilirsiniz.
Kara için aldığımız Skudo-7 IATA olarak geçiyor ve içinde rahatlıkla hareket edip yatabiliyor.
Keko için de aldığımız ise Moderna firmasına ait odyssey modeli, bizim oğlan 8 kilogramı geçtiği için kargo bölümünde gitti ve o da kafesinde rahat şekilde yolculuk etti.
Uçak Rezervasyon
Uçak biletinizi satın almadan önce evcil hayvanınız için rezervasyon yaptırmak zorundasınız. Evcil hayvanınız yanınızda gelecekse, biletinizi alırken evcil hayvan ekleme opsiyonunuz bulunmuyor. Bu durumu Türk hava yolları ile tecrübe ettiğimiz için diğer firmalara göre değişebilir.
Biletinizi satın aldıktan veya rezervasyon yaptırdıktan sonra havayolu firmasını arayarak size eşlik edecek bir evcil hayvanınız olduğunu belirtiyorsunuz. Çağrı merkezini ne kadar erken ve zamanında ararsanız o kadar iyi. Çünkü bir uçak yolculuğunda, kabin içi veya kargo bölümünde hayvan kabul sayısı, uçak tipine göre farklılık gösterebilir. Evcil hayvanınız kabin içinde götürme durumunuzda da kabin içi hayvan sayısı sınırı bulunuyor. Tehlikeli cins kabul edilen bazı hayvan türleri de kabinde yolculuk edemiyor.
Evcil hayvan rezervasyon sırasında çağrı merkezi kafes boyutlarını, evcil hayvanın kilosu ve bazı bilgileri soruyor. Bu bilgilere istinaden evcil hayvanınızın kaydını oluşturuyor ve bu kaydın onay durumunu size mail olarak iletiyorlar. Bu süreçlerde size uçacağınız uçuş firması destek olup sizi yönlendirecektir. Herhangi bir sorun olmaması durumunda artık evcil hayvanınızın da rezervasyonu tamam. 🙂
Biz, Kara ve Keko’nun uçak bileti ücretlerini check-in sırasında ödedik. Hem kargo bölümünde gidecekleri, hem de o zamana kadar kiloları değişkenlik gösterebileceğinden rezervasyon sırasında telefonda ödeme sağlamadık. Evcil hayvanınız kabin içinde seyahat edecekse, rezervasyon sırasında ödeme seçeneği olabilir.
Seyahat Öncesi Neler Yaptık?
Evcil hayvanınızla uzun süreli bir yolculuk yapacaksanız, bir süre önceden yemek ve suyun verilmemesi gerekiyor. Veterinerimize de danışarak uçuştan yaklaşık 12 saat önce mamayı kestik, bizimkilerin zaten mama saati de bitmiş oluyordu güzel denk getirdik :), suyu da yaklaşık 3-4 saat kala kestik.
Siz de bir şey yedirmemeye, yememesine dikkat edin deriz, aksi halde kötü senaryolarla karşılaşmayın. 🙂
Kara çok sakindir, fakat Keko araba yolculuklarını hiç sevmez ve hiç yorulmadan, durmadan miyavlar. Her ikisinin de uçuş sırasında tedirgin olmaması için sakinleştirici vermeye karar vermiştik. Veterinerimize danışarak uygun bir sakinleştirici ilaç aldık. İnternette çok fazla ürün ve yorumlar var. Bence sizlerde veterinere danışarak, alınması gereken ilacı sadece veterinerden alın aksi halde ilaçlarında sahtesi olabiliyormuş.
Gümrük noktasına gitmeden uçuşa yaklaşık 1-2 saat kala kilolarına göre verilmesi gereken ölçüyü Kara’ya ve Keko’ya sırasıyla verdik, hepsi de maltı güzel güzel yedi, sorun olmadı. Ölçüsünde verilmeye dikkat edilmeli çünkü fazla doz farklı sonuçlar yaratabilir, tehlikeli olabilir.
Havalimanı Bilet Süreci
Uçak biletleri hazır, kafesler alındı, uçuş günü geldi ve son durak havaalanı.
Havaalanına geldiğinizde ilk x-ray dan geçerken evcil hayvanları kafesten çıkararak geçiyorsunuz. Çıkarmak istemeyebilirsiniz fakat kafes kontrolü mecburen yapılıyor ve bu noktada sakin, sabırlı ve hiç acele etmeden x-ray geçişini yapmakta fayda var. Burada havaalanı çalışanların tutumu da bize çok yardımcı oldu. Keko benim kucağımda, Kara Umut’un yanında sakin sakin geçtik. 🙂
Bu aşamayı geçtikten sonra bagaj teslimi, evcil hayvan check-in noktasına geldik. Ya şans bizden yanaydı ya da her zaman durumlar böyle bilemiyoruz, check-in noktası ve biletleme işlemi çok rahat geçti. Belki havaalanına biraz daha erken gelmiş olmamız da bu konuda etken olmuş olabilir.
Evcil hayvan check-in noktasında hem bizim hem onların check-in işlemlerini yaptırabildik. Evcil hayvanınıza ait topladığınız tüm belgeleri, pasaportunu ve sizin pasaportlarınızı ilgili görevliye veriyorsunuz, kendisi giriş işlemlerini sağlıyor.
İşlemlerden sonra kilo hesaplamalarına geçtik. Sırasıyla kedi ve köpek kafesleriyle beraber tartıldı. Tartıdan sonra ödeme noktasına geçildi ve çıkan kilo sonucuna göre, kg başına 18 € ile hesap edilerek ödemeyi gerçekleştirdik. Türk Hava yollarının 2022 yılı içinde güncel fiyatı kafesle beraber kg başına 18 euro idi. İkisinin kiloları toplamının ücretini ödedikten sonra ödeme fişimizi aldık ve kafeslerine gerekli uçuş bilgilerini etiketlediler.
Seyahat öncesi hazırlıklarını tamamladık ve artık gümrük noktasına gitmeye hazırlar.
Gümrük personeli çıkış için gerekli evcil hayvanlara ait tüm belgeleri kontrol etti. X-ray noktasında, kafeslerden evcil hayvanlar çıkartılarak tekrar kafes kontrolü yapıldı. Daha sonrasında evcil hayvanları kafeslerine yerleştirip, kafeslerin kilitlemesi yapıldı. Plastik kelepçelerle kafesler sağlamlaştırıldı. Kargo bölümüne gitmeye hazırlar. Bu noktada onlardan ayrıldık, kendi kontrol noktamıza, pasaport kontrolüne geçtik.
Havaalanı – Uçuş Süreci
Kara ve Keko dan ayrıldıktan sonra, sıraya geçmeden önce yurt dışı çıkış harç pulumuzu aldık. Kişi başı güncel tutar olan 150 ₺ yi ödedik. Pasaport noktası, X-ray kontrolü ve boarding süreçlerinin sonunda uçağa giriş yaptık. Uçağa adım atar atmaz hosteslerle hemen yakın temasa geçtik, çünkü aklımız Kara ve Keko’da. Duyduğumuz kadarıyla 2 adet pet olduğu bilgisi kabin ekibine ve pilota bildirilmiş fakat bizim teyit etmeye ihtiyacımız vardı. Daha öncesinde evcil hayvanlarımızla hiç uçuş tecrübemiz olmadığı için süreç hakkında biraz heyecanlıydık. Her bir kabin memuruna evcil hayvanlarımız olduğunu anlattık. Onlarda konu hakkında bilgilerinin olup, petler için kargo bölümünün uygun hale getirildiğini ve sorun olmadan gidebileceklerini söylediler. Uçuş kalkış ve iniş sürecini sabırsızlıkla bitmesini bekledik. Ne halde çıkacaklardı karşımıza, merak içindeydik. 🙂
Uçak, kargo-valiz boşaltma sürecinde sırasıyla Kara’nın ve Keko’nun indirildiği ana denk geldik, sağsalim ve heyecanlı şekilde etrafı inceliyorlardı. E tabi biz de rahatladık. İniş sonrasında tüm kabin ekibine teşekkürlerimizi iletmeyi de ihmal etmedik. 🙂
Ülkeye girişteki pasaport kontrolü sırası çok uzundu, çok bekledik maalesef. Bundan dolayı bagaj alımına gittiğimizde karşımızda Kara ve Keko sırt sırta vermiş bizi bekliyorlardı. Keko miyavlamayı hiç kesmemiş, bıraktığımız gibiydi. Verdiğimiz maltın ne olumlu ne de olumsuz etkisi olmuştu, çok anlayamadık. 🙂
Havalimanından çıkarken Polonya gümrük personeli artık son kez durdurdu bizi. Kedi ve köpeğin çiplerini ayrı ayrı okutarak, belge ve pasaport bilgilerini karşılaştırdı, doğruluğunu teyit etti.
Artık Polonya topraklarındaydık ve tüm bu yolculuktan sonra büyük bir taksi ile rahatlıkla evimizden önceki son durağımız olan airbnb’den tuttuğumuz geçici eve geldik. Bir başka yazıda da bu konudaki tecrübelerimizi paylaştık, buradan okuyabilirsiniz. Şimdiden tüm aile 2 airbnb gördük. 🙂
Üzerimizde tatlı bir yorgunluk vardı. Sakin ve planlı ilerlemek bize çok kolaylık sağladı. Zor olur sanmıştık ama beklediğimiz gibi olmadı. 🙂
Sevgiler 🙂