Merhabalar sevgili okur,
Polonya’ya uzun süreli yaşamak için geldiyseniz yapmanız gerekenlerden biri de adres kaydı yaptırmaktır. D tipi ulusal vizeye sahipseniz, Polonya yasaları gereğince adresinizi bağlı bulunduğunuz bölgedeki belediyeye giderek kayıt yaptırmanız gerekiyor.
Polonya’da adres kaydı nasıl yapılır? Hangi adımlar izlenir? Biz nasıl yaptık? Gelin sizlere de bahsedelim.
Normal şartlar altında başvuru anında işlem süresi çok kısa ama herşeyiniz doğru ve eksiksiz ise. 🙂 Bu şekilde söyleme sebebimiz çeşitli sebeplerden ötürü biz bu işlemi üçüncü denememizde yapabildik. Bu yazıda size hem kendi denemelerimizdeki eksikleri hem de sizin nasıl doğru yapabileceğinizi anlatacağız.
Biz nerelerde sorun yaşadık?
İlk sorun sözleşmede oldu. İlgili memur, ilk olarak kira sözleşmesindeki beklenen taşınma tarihi (11 Nisan) alanına takıldı. Taşınma tarihimiz başvuru tarihimizden (8 Nisan) ileride göründüğü için, “Bu ileri tarihli işlem olur, bunu yapamayız” diyerek bizi ilgili tarihte gelmemiz için geri gönderdi. Kira sözleşmesini 1 Nisan tarihinde imzaladık. Sözleşmede eski kiracının çıkıp yeni kiracının eve temiz girebilmesi için bir tadilat süresi var. Tadilat süresi yarı zamanda tamamlanınca beklenen taşınma tarihinden erken eve girmiş olduk. Her ne kadar sözleşme başlangıç tarihi 1 Nisan olsa da ilgili memur 11 Nisan’dan önce işlem yapmayacağını belirterek bizi geri gönderdi.
İkinci geri gönderilişimiz nedenimiz yine sözleşme. Evi bir özel firma üzerinden kiraladık. Bu özel firmada çalışan yetkili kişi evi kiralarken şirket adına sözleşmeye imza atıyor. Belediyedeki memur, firmadaki yetkili kişinin şirket adına imza atma yetkisine sahipliğini gösteren ıslak imzalı yetki belgesini istedi. Sizinde yanınızda bulunmasında fayda var.
Üçüncü kez çok inanarak gitmiş ve bu sefer kesinlikle halledeceğimizi düşünmüştük. Ama olmadı. Bu sefer de evde konaklayacak herkesin bilgilerinin mutlaka sözleşmede yazması gerektiği gerekçesiyle geri gönderildik. Haliyle firmayla sözleşmeyi yeniledik ve herkesin adının sözleşmede yer almasına dikkat ettik.
Şunu belirtelim ki, bir sıra numarası alalım birlikte hallederiz diye düşünürseniz yanılırsınız. Bir sıra numarası bir kişinin işlemleri anlamına geliyor eşiniz de olsa geri gönderilme ihtimaliniz çok yüksek. Bu kadar olumsuz deneyimden sonra biz işlemlerimizi tamamladık.
Geçici adres kaydı nasıl yapılır?
Öncelikle Polonya devlet resmi sitesini incelemenizi tavsiye ederiz. Gerekli adres kaydı formunu bu link üzerinden de indirip doldurabilir veya belediyeye giderek de alabilirsiniz.
Adres kaydı işlemini, belediyeye gitmeden bir avukat tutarak veya sizin yerinize başvuracak vekalet verdiğiniz birisi yoluyla ya da online olarak da yapabilirsiniz. Online olarak yapmak istediğinizde trusted profile (güvenilir profil -lehçe, profil zaufany) sahibi olmanız gerekiyor. Bu profili açmak için de Pesel Numarasına ihtiyaç duyuluyor. Pesel no nasıl alınır diye merak ediyorsanız buradan bakabilirsiniz.
Ek olarak güvenilir profil açma işlemi eğer isminizde Türkçe karakter varsa bankadan sağlanamıyor. Bu yollarla vakit kaybetmeden bağlı bulunduğunuz belediyeye (urzad olarak geçiyor lehçede) giderek daha basit şekilde adres kaydına başvurabilirsiniz. Tüm bu işlemler ücretsiz olarak yapılıyor.
Başvuruda bulunurken yanınızda olması gerekenler;
- Pasaport
- Kira kontratı
- Geçici adres bilgi formu
- Pesel No (çıkartmışsanız yanınızda olmasında fayda var)
Pasaport
D tipi vizenizi içeren pasaportunuzu mutlaka yanınızda bulundurun. Başvuru sırasında pasaport bilgilerini sisteme giriyorlar.
Kira Kontratı
Kira sözleşmesindeki bilgilerin hepsinin doğruluğunu teyit edin. Sözleşme arkalı önlüyse tüm sayfaların imzalı olmasına, emlakçı/şirket üzerinden kiraladıysanız sözleşme yaptığınız kişinin yetkili olmasına dikkat edin. Kira sözleşmesi içerisinde sizinle aynı evde kalacak kişinin bilgileri mutlaka olmalı. Örneğin eşiniz/çocuğunuzla aynı evde kalıyorsanız sözleşmede onların da isimleri yer almalı. Kira sözleşmesi sizin adınıza yapılmışsa ve adres kaydına siz başvuruda bulunuyorsanız sadece sizin işleminizi alırlar, eşinizin işlemi geri çevrilir. Yaşandı, tecrübe edildi. 🙂
Geçici Adres Bilgi Formu
Formu aşağıdaki gibi doldurabilirsiniz. Pasaportunuzdaki bilgilerin aynısını yazmaya dikkat edin. Ş,İ,Ö gibi Türkçe karakterleri aynen yazın. Z’yi ortasına çizgi çekmeden alfabedeki gibi yazın. (Bu sebepten birimizin başvurusuna paraf atmak zorunda kaldık. 🙂 ) Bu gibi sebeplerden formu dikkate almayabiliyorlar 🙂
Resimlere tıklayarak form içeriğine ulaşabilirsiniz.
Tüm belgeler tamamsa ilgili belediyeye giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Görevli memurlarla dil sebebiyle iletişim problemi yaşayabilirsiniz. Bu durumda yanınızda translate uygulamasını yükleyerek gidin, yardımcı olabilir. Önceden bir kaç cümleyi de yazarak yanınızda götürmek fayda sağlayabilir. Belediyelerin olduğu binalar eski olduğu için telefon çok iyi çekmeyebiliyor. Dikkat etmekte fayda var. Sisteme giriş yaptıktan sonra adres kaydı başvurunuz alınmış oluyor. Haydi geçmiş olsun. Hem bizim deneyimimizi hem de süreci bildiğimiz kadarıyla sizlerle paylaşmak istedik.
Farklı deneyim yaşayanlar varsa yorumlarda buluşalım 🙂
Sevgiler 🙂
Selamlar, paylaştığınız bilgiler için gerçekten çok teşekkürler. Güncel ve doğru, tecrübe edilmiş bilgiler olması bakımından bir hayli yararlı. Umarım ihtiyacı olan herkes buradan faydalanır. Tekrardan çok ama çok teşekkür ederim, saygılarımla.
Merhaba Yorumunuz için çok teşekkür ederiz.Elimizden geldiğince tecrübe ettiklerimizi paylaşmaya çalışacağız 🙂
Merhaba bizim kira sözleşmesi 2 kişilik bir arkadaş için pesel alıcaz sözleşmeyi kendimiz yapsak ev sahibine söylemeden acaba sistemsel bir sorun cıkarımı
Merhaba, Pesel No alınması sırasında kira sözleşmesi çoğu zaman sormuyorlar. POLONYA’DA PESEL NO NASIL ALINIR? yazımızı inceleyebilirsiniz.