Merhabalar sevgili okur,
Polonya’da iş aramak bazen karmaşık görünebilir, ama doğru araçlarla bu süreç çok daha kolay hale gelir. Polonya’daki en iyi iş bulma siteleri nelerdir? İş arama serüvenini daha verimli hale nasıl getirebiliriz? Hem Polonya iş piyasasında yolunuzu bulmanıza yardımcı olacak bilgileri hem de iş arama sürecinde işinize yarayacak küçük püf noktalarını paylaşacağız. Hadi başlayalım ve iş arama serüveninizi biraz daha keyifli hale getirelim!
İŞ ARAMA SİTELERİ
- Pracuj.pl ⇒ Polonyanın lokal olarak en büyük iş arama platformu. Sitenin İngilizce desteği yok ancak google translate kullanabilirsiniz.
- Indeed.pl ⇒ Global iş arama platformu, Indeed’in Polonyaya özel platformu. İngilizce desteği yok ve çoğunlukla beyaz yakalı iş ilanları bulunuyor.
- Jobs.pl ⇒ İngilizce desteği olan ve Polonyadan farklı ülkelere çalışabileceğiniz işleri görebileceğiniz bir platform.
- Justjoin.it ⇒ IT alanında işleri görebileceğiniz, İngilizce desteği olan, maaş aralıklarına ve pazara dair fikir sahibi olabileceğiniz yegane site.
- NoFluffJobs.com ⇒ Justjoin gibi IT alanındaki iş ilanlarına odaklanan bir başka site. İngilizce dil desteği yok ancak ilanlardaki maaş aralıklarına bakarak pazara dair fikir sahibi olabilirsiniz.
- Linkedin ⇒ Kurumsal firmaların ilanlarını bulabileceğiniz ve başvuru yapabileceğiniz yegane platform.
- Olx.pl ⇒ Bu site tam olarak iş arama sitesi olmasa da Polonya’nın sarı sayfalar sitesi diyebiliriz. İçerisinde hizmetler adında çeşitli ilanları bulabileceğiniz bir kısım bulunuyor.
ÖZGEÇMİŞ OLUŞTURMA SİTELERİ
Pekii özgeçmişi nasıl hazırlayacağız?
Aşağıdaki ücretsiz CV hazırlama siteleri tam olarak istediğiniz iş için en iyi CV’yi hazırlamaya yardımcı olmak için burada.
- Open Resume ⇒ Kayıt olmaya bile gerek olmadan CV oluşturabileceğiniz bir platform. Gerekli teknik bilgiye sahipseniz ve bilgilerinizi online bir siteye girmekte rahat hissetmiyorsanız kendi bilgisayarınızda da çalıştırabilirsiniz.
- RxResume ⇒ Yine açık kaynak kodlu bir başka ücretsiz CV oluşturma platformu olan RxResume görselliği daha ön planda tutarak CV oluşturmak isteyenler için ideal. Open Resume benzeri bu seçeneği de lokalinde çalıştırabilirsiniz.
- Europass ⇒ Avrupa Birliği tarafından yayına alınan bu seçenek ise EU içerisinde geçerli bir özgeçmiş formatı kullanmayı amaçlıyor.
İŞ ARAMA İPUÇLARI
- İş ararken en sık yapılan hatalardan birisi aynı CV ile onlarca ilana başvurmak. Nasıl ki her iş ilanı birbirinden farklı ve farklı pozisyon gerekliliklerine göre hazırlanmışsa, özgeçmişiniz de buna benzer şekilde başvuracağınız ilana özel olmalı. Tabii ki her ilana göre özgeçmişimizi baştan yazmayacağız ama ilanda aranan yetkinliklere uygun olarak tecrübelerimiz ile eşleşen kısımları ön plana çıkaracağız.
- İkinci ipucumuz referans konusunda. Gözünüze bir ilan ve firma kestirdiniz ancak o firmaya direkt olarak başvurmaktansa o firmada çalışan birinin referansıyla başvurmak size firma içerisinde öncelikli değerlendirme sağlayacaktır. Türkiyenin aksine Avrupadaki referans sistemi maddi karşılık ile ilerler. Ortada bir kazan-kazan durumu vardır. Sizi öneren çalışan siz işe girdiğinizde firmanın belirlediği miktarda bir maddi ödül ile ödüllendirilir. Bu şekilde hem firma ilgili pozisyona hızlıca alım yapabilir hem de çalışanlar o pozisyona uygun kişileri önererek maddi olarak kazanç sağlayabilir. Bu sebeple Linkedin kullanarak başvuracağınız firmada çalışan insanlara ulaşarak onlardan referans olmalarını isteyebilirsiniz. Hem firma hakkında bilgi edinebilir hem de başvurunuzun öncelikli olarak değerlendirilmesini sağlayabilirsiniz.
- Sıradaki ipucumuz bir üstteki madde ile doğrudan ilişkili. Diyelim ki firmada çalışan bir Türk bulamadınız, sorun değil. Avrupada Facebook oldukça geniş bir kullanım alanına sahip. Polonya’da ise bu durum daha da yaygın. Mahallelerin bile Facebook grupları var. Facebook üzerinden hedeflediğiniz ülkenin expat gruplarına yazarak o firmada çalışan kişinin size referans olmasını sağlayabilirsiniz.
- İkinci ve üçüncü maddede şansınız yaver gitmedi mi? Üzülmeyin bu madde ile şansınızı arttırmaya devam ediyoruz. Kurumsal firmaların çoğu ilanları hem kendi platformları üzerinden hem de Linkedin üzerinden yayınlarlar. Linkedin üzerinden yayınlanan ilanlarda ise işe alımı yapan çalışanın bilgileri paylaşılır. İlgili çalışana yine Linkedin üzerinden mesaj atarak pozisyona olan ilginizi ve neden o pozisyon için uygun bir aday olduğunuzu kısa bir yazıyla açıklayabilirsiniz.
- Beklentilerinizi hedef pazara göre ayarlamalısınız. Genellikle yapılan bir diğer hata da maaş beklentisinin doğru ayarlanmaması. Türkiyede X bin ₺ kazanıyorum. Euro/PLN çevirdiğimde Y bin €/zloty ediyor. Ülkemden uzakta yaşayacaksam en az Türkiyede kazandığımın % Z oranında fazlasını istemeliyim. Bu düşünce tarzı çok yanlış ve sizi işe alınabileceğiniz bir pozisyondan eleyebilir. Kısaca açıklamak gerekirse Türkiyedeki ekonomik dinamikler ile Polonyadakiler çok farklı. Bu sebeple öncelikle giderlerinizi kalem kalem çıkarıp ona göre bir maaş beklentisinde bulunmanız daha mantıklı olacaktır. Günün sonunda Türkiyede kazandığınızdan daha az bir rakama daha kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz. (Kaynak biz 🙂 )
Polonya Brüt – Net maaş hesabı için bu hesaplama sitesini veya bu siteyi kullanabilirsiniz. Yaşamayı düşündüğünüz şehir için yaşam masraflarına Numbeo sitesi üzerinden bakabilirsiniz.
- Günümüzde işverenler bir ilan için binlerce başvuru alıyor. Dolayısıyla yurtdışında iş arama süreci bir sprint değil bir maraton. 10 pozisyona başvurdum dönüş alamadım demek yerine hedefiniz yurt dışında yaşamak ve çalışmaksa her hafta düzenli olarak 10 pozisyona başvurun ve kendinizi tarafsız şekilde eleştirerek eksiklerinizi gidermeye çalışın. İşe alım sorumlularından geri bildirim istemek de gelecekteki potansiyel işe alım görüşmelerinde aynı hataları tekrarlamamanız için güzel bir fırsat olacaktır.
Polonya’da yaşamımızla alakalı son gözlemlerimizi de bu yazımızda paylaştık 🙂
Instagramdan bizi takip ederek hem paylaştıklarımıza hem de diğer günlük paylaşımlarımıza bakabilirsiniz.
Sevgiler 🙂