Merhabalar sevgili okur,
Bizler de gurbetçiliğin gerekliliklerinden olan sıla yolu görevimizi başarıyla tamamladık. Bu yazımızda sizlere hangi yoldan gittiğimizi nelere dikkat ettiğimizi, ilgimizi çekenleri ve gözümüze takılanları paylaşacağız. Haydi bize eşlik edin 🙂
Yolculuğumuza Varşova şehrinden başladık ve sırasıyla Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan’dan geçerek ülkemize ulaştık. Yolculuğumuz yaklaşık 30 saat sürdü. Hemen hemen 2 saatte bir mola verdik ve enerji topladık, Edirne’den ciğer yemeden geçmedik 🙂 İstanbul’dan Varşova’ya dönüş yolculuğumuz ise yaklaşık 26 saat sürdü. Biz hem giderken hem de dönüşte gümrük kapılarında hiç sıra beklemedik.
Yollar genel olarak düzgündü, zaman zaman yol çalışmaları bulunuyordu. Türk yemekleri gibi çeşitli ve sulu yemeklere sahip dinlenme tesisleri bulunmuyor fakat market içi sandviç, atıştırmalık veya fast food (KFC, Mc Donalds) zincirlerinden yiyecek ihtiyacınızı giderebilirsiniz. WC girişleri çoğunlukla ücretliydi fakat Macaristan’da market içi alışveriş yaptığınızda giriş ücretsiz olabiliyor.
Yolculuğa başlamadan önce otobanları kullanabilmek için Sırbistan hariç her ülkenin web sitesinden Vignette olarak tabir edilen otoban geçiş biletini satın almamız gerekiyor.
Ülkelere ait otoban biletleri nereden alınabilir?
Polonya: e-toll uygulamasını kullanarak, ilgili otoyollardan ücretin otomatik düşülmesini sağlayabilirsiniz.
Çek cumhuriyeti: Buradaki web sitesine giderek geçiş biletini online olarak satın alabilirsiniz.
Slovakya: Buradaki web sitesine giderek geçiş biletini online olarak satın alabilirsiniz.
Macaristan: Buradaki web sitesine giderek geçiş biletini online olarak satın alabilirsiniz.
Sırbistan: Online alım seçeneği bulunmuyor. Gişelerden bilet alarak otoban çıkışı ödeme noktalarında bileti göstererek ödemenizi yapabilirsiniz. Nakit veya kart ile ödeme yapabilirsiniz.
Sırbistan’a geldiğimizde ilk benzin istasyonuna uğrayarak “Yettel” marka sim kartı yaklaşık 5 Euro ödeyerek satın aldık ve 5 dakika içerisinde aktive ettik. Sırbistan, Avrupa Birliği içerisinde olmadığı için internet ve telefon ihtiyacımızı bu şekilde çözmüş olduk.
Bulgaristan: Buradaki web sitesine giderek geçiş biletini online olarak satın alabilirsiniz. Gümrük memurları “ruhsat, ehliyet, bagaj” gibi basit Türkçe kelimeleri biliyor 🙂
Tüm geçiş biletleri hazır olduğuna göre son bir adım kaldı diyebiliriz. Bu son adım Türkiye gümrüğündeki işlemlerin daha hızlı sürmesi için taşıt ön beyan formu doldurmak. Bu işlem zorunlu değil ancak tavsiyemizdir böylece gümrükte daha az vakit harcarsınız.
Türkiye: HGS ye sahip değilseniz gümrükten sonraki benzin istasyonlarından HGS alabilirsiniz. Fakat ödeme seçeneği olarak sadece nakit kabul ediyorlar.
Arabanıza ait sigorta belgesini, ehliyet, ruhsat, pasaport ve diğer tüm önemli belgelerinizi yanınıza almayı unutmayınız 🙂
Youtube kanalımızdan sizler için oluşturduğumuz seyahat videomuzu buradan izleyebilirsiniz.
Instagramdan bizi takip ederek hem paylaştıklarımıza hem de diğer günlük paylaşımlarımıza bakabilirsiniz.
Sevgiler 🙂