Merhabalar sevgili okur,
Yurt dışına gezi, taşınma veya çalışma gibi sebeplerden dolayı seyahat etmeyi düşünüyorsunuz. Kişisel işlerinizin yanısıra ilgilenmeniz gereken başka bir konu daha var. Can dostunuzun seyahat işlemleri son dakikaya bırakılacak kısa süren işlemler değil maalesef. O sebeple zamanında halledilmesi gerekiyor. 🙂
Yurtdışına taşınmaya karar verdiğimizde ilk araştırdığımız konular arasındaydı;
Yanımda evcil hayvanlarımı nasıl götürebilirim? Kedi ve köpek için ayrı ayrı seyahat prosedürü var mı? Yurt dışına çıkması çok mu zor? Herhangi bir özel izin gerekiyor mu?
Araştırmamızı Kara ve Keko’dan dolayı sadece kedi ve köpek üzerine yapmış olduk. Başka türden evcil hayvanınız varsa detaylı araştırmanız ve veterinerinizle görüşmeniz sizlere yardımcı olacaktır. Gideceğimiz yer Polonya olduğu için AB uyumlu ülke standardına göre sürecimizi ilerlettik.
Polonya Veteriner Birliği sayfasında EU dışından gelenler için gerekli adımlar belirtilmiş, buradan ulaşabilirsiniz.
Sizin gideceğiniz ülke farklıysa o ülkenin prosedürlerinde bazı farklılıklar olabilir. O ülkeye ait kabul süreçlerini mutlaka inceleyiniz. Daha ayrıntılı inceleme yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığının da yurtdışı süreciyle ilgili bilgilendirme yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
Gelelim olması gereken maddelere;
Mikro çip
İlk yapılması gerekenlerden biri, veteriner tarafından takılan mikro çip. Bu artık zorunlu hale gelen bir uygulama. Kedi veya köpeklerde genelde aynı yere, kürek kemikleri arasına, deri altına uygulanır. Çok kısa bir işlem. Bunun için herhangi bir anestezi, iğne vs ihtiyaç duyulmuyor. Bu mikro çip ve size verilen mikro çip barkod numarası, evcil hayvanınızın kimliğindeki bilgilerin teyiti niteliğindedir.
Aşı Karnesi – Pet Pasaportu
Önemli olan diğer konu ise evcil hayvanınızın aşılarının tam ve düzenli yapılmış olması gerekiyor.
AB uyumlu pet pasaportunda kuduz aşılarının ve diğer aşılarının da eksiksiz olduğunu teyit etmelisiniz.
Eksik bir aşısı varsa son maddedeki seyahat sertifikası belgesini alana kadar yaptırmanızı öneririz.
Yeni pasaportların rengi yeşil, bizim gördüğümüz kadarıyla sadece kapağı farklı. 🙂 Artık veterinerler tarafından yeşil kapaklı olanlar veriliyor. Sizdeki de yeşil değilse değiştirilmesi gerekip gerekmediğini teyit edersiniz.
Kuduz Titrasyon Testi
Yurt dışı seyahatine çıkmadan, bilet tarihinizden en az 3 ay önce bu testin yapılmış olması gerekiyor. AB ülkeleri bu testi şart koşuyor. Kuduz aşısı yapılmadıysa kuduz aşısından en az 30 gün sonra bu testi yaptırabilirsiniz. Yurt dışına çıkış tarihiniz önceden belli ise bu testi çok daha erken yaptırmanız sağlıklı olacaktır. Aksi halde test sonucu beklediğiniz gibi çıkmayabilir.
Kuduz Antikor Titrasyon Testi için, veteriner kedi veya köpeğinizden bir tüp kan alıyor ve bu tüplerle beraber pet pasaport bilgilerini incelenmesi için Ankara Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne yolluyor. Veterinerin yaptığı form ve kan alımı işlemleri için bir evcil hayvan başına ücret ödüyorsunuz. Test ücretlerine ve detaylarına buradan bakabilirsiniz. Yaklaşık 7-10 gün sürüyor sonuçların gelmesi. Bu test sonuçlarını mutlaka saklayın.
Test sonucu herhangi bir olumsuzluk içermiyorsa artık 3 aylık bekleme süreniz (bu süre kan alındığı günden itibaren sayılmalı) başlamış demektir 🙂
Uçak Bileti
Uçuş tarihiniz belliyse, biletinizi satın almadan önce mutlaka uçacağınız hava yolu şirketini arayarak evcil hayvanınınız için rezervasyon yaptırmalı ve onay almalısınız.
Evcil hayvanlar bagaj hakkına dahil değiller. Kafeslerinin IATA standartlarına uygun olduğunu teyit edin. Özellikle büyük ırklarda her kafesi kabul etmeyebilirler.
Bilet işlemlerinde kafesle beraber kg başına ekstra ücret ödemek zorundasınız. Türk Hava Yolları firmasıyla uçtuğumuz için oradaki süreçlere tabii olduk ve kg başına euro cinsinden ödeme sağladık. Yine kg başına bu fiyatlar havayolu şirketine göre değişkenlik gösterebilir. Evcil hayvanınınızın ağırlığı 8 kg geçiyorsa uçağın kargo bölümünde yolculuk ediyor, yanınıza alamıyorsunuz.
Seyahat Belgesi
Buraya kadar her şey yolundaysa artık son bir belge kalıyor geriye 🙂
Uçağa binmeden önce gümrüklerden geçebilmesi için ikamet ettiğiniz İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gitmelisiniz. Pet sahibi olarak, tüm belgeleri (kuduz titrasyon testi sonucu, pet pasaportu) alıp, petinizle beraber giderek oradan bir form alıyorsunuz. İlgili personel pet ve çip bilgilerini kontrol edip sonrasında da muayene ediyor. Tüm bu işlemleri sağlayarak size Türkçe&İngilizce bir belge veriyor. Belge teslim alınmadan önce yapılan işlemler için bir miktar para ödeniyor. Bizim ödediğimiz tutar her ikisi için tek bir rapor olarak 2022 yılı itibariyle 464 ₺ idi.
Birden fazla evcil hayvanınız varsa tek bir rapor olarak çıkartabiliyorlar, bunu mutlaka sorun, birden fazla maliyet çıkmamış olur 🙂
Bu rapordan sonra bize iletilen bilgiye göre 5 gün içinde Türkiye’den çıkılması gerekiyor.
Tüm bu belgelerle artık evcil hayvanınız sizinle beraber seyahat etmeye hazır 🙂
Biz neler yaşadık? Bizim uçak yolculuğumuz hakkında detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
iyi yolculuklar!
Evcil Hayvan Yurt Dışı Çıkış Adımları
- Çipi mutlaka takılmalı, barkodu asla kaybetmeyin
- Tüm aşılar düzenli yapılmalı, kuduz aşısı çok önemli
- Kuduz Titrasyon testi veteriner tarafından yapılmalı
- Test ücreti veteriner üzerinden de ödenebiliyor, mutlaka sorun.
- Kan örneği ve pet bilgileri Ankara’ya veteriner tarafından gönderilir.
- Ortalama 1 hafta sonra test sonucu veteriner tarafından sizlere iletilir. Bu belgeyi kaybetmeyin
- Kan örneği alındıktan 3 ay sonra son belge alınmalı
- İlçe Tarım Hayvancılık Müdürlüğü’nden seyahat belgesi alınmalı
- Belge alındıktan sonra iletilen süre içerisinde Türkiye’den çıkış yapılmalı.
Sevgiler 🙂